19 Jul

De opkomst van de Rotterdamse fashion scene: ontwerpers, merken en trends

Rotterdam heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een opwindend centrum voor mode. De stad heeft een unieke mix van creativiteit, innovatie en diversiteit, waardoor het de ideale broedplaats is geworden voor talentvolle ontwerpers en opkomende merken. In dit artikel zullen we de opkomst van de Rotterdamse fashion scene verkennen en meer te weten komen over de ontwerpers, merken en trends die de stad kenmerken.

Ontwerpers in Rotterdam

Rotterdam herbergt een scala aan getalenteerde modeontwerpers die de fashion scene in de stad beïnvloeden. Deze ontwerpers staan bekend om hun creativiteit, vakmanschap en vooruitstrevende visie. Enkele bekende Rotterdamse ontwerpers zijn:

 • Viktor & Rolf: Het internationaal gerenommeerde duo Viktor & Rolf is afkomstig uit Rotterdam. Ze staan bekend om hun avant-garde ontwerpen en theatrale benadering van mode.
 • Rajiv Bhavnani: Rajiv Bhavnani is een opkomende ontwerper die speelt met vormen, texturen en kleuren. Zijn ontwerpen zijn gedurfd en expressief.
 • David Laport: David Laport is een jonge ontwerper die bekend staat om zijn delicate en vrouwelijke ontwerpen. Hij maakt gebruik van innovatieve technieken en materialen.
 • Monique Collignon: Monique Collignon is een gevestigde naam in de Rotterdamse fashion scene. Haar ontwerpen zijn elegant en duurzaam, met aandacht voor ambacht en detail.

Opkomende merken

Naast individuele ontwerpers zijn er ook opkomende merken die bijdragen aan de groei van de Rotterdamse fashion scene. Deze merken combineren creativiteit, vakmanschap en een eigentijdse benadering van mode. Enkele opkomende merken in Rotterdam zijn:

 • Nubikk: Nubikk is een schoenenmerk dat bekend staat om zijn eigentijdse en comfortabele ontwerpen. Ze combineren stijl met functionaliteit.
 • Elzinga: Elzinga is een vrouwelijk modelabel dat speelt met kleur, prints en silhouetten. Ze brengen vernieuwende collecties die de grenzen van mode opzoeken.
 • Labfresh: Labfresh is een merk dat zich richt op duurzame en kreukvrije kleding. Ze gebruiken innovatieve stoffen en technologieën om kleding te creëren die gemakkelijk te onderhouden is.
 • Hacked by_: Hacked by_ is een merk dat bekend staat om zijn upcycling en hergebruik van materialen. Ze creëren unieke stukken met een verhaal.

Trends in de Rotterdamse fashion scene

De Rotterdamse fashion scene wordt gekenmerkt door een aantal opvallende trends die de stad domineren. Deze trends weerspiegelen de vooruitstrevende en eclectische aard van de mode in Rotterdam. Enkele trends die op dit moment prominent aanwezig zijn in de Rotterdamse fashion scene zijn:

 • Streetwear invloeden: Rotterdamse ontwerpers en merken omarmen de invloeden van streetwear in hun collecties. De combinatie van casual en high fashion creëert een unieke en moderne stijl.
 • Duurzaamheid: Duurzaamheid is een belangrijk thema in de Rotterdamse fashion scene. Ontwerpers en merken streven naar een meer ethische en milieubewuste benadering van mode, met aandacht voor recycling, upcycling en het gebruik van duurzame materialen.
 • Experimentele vormen: Rotterdamse ontwerpers staan bekend om hun experimentele benadering van vormen en silhouetten. Ze spelen met asymmetrie, oversized proporties en onconventionele snitten.
 • Unisex mode: Genderneutrale en unisex mode is steeds meer zichtbaar in de Rotterdamse fashion scene. Ontwerpers en merken streven naar inclusiviteit en bieden kledingstukken die door iedereen gedragen kunnen worden.

Conclusie

De Rotterdamse fashion scene heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. Met getalenteerde ontwerpers, opkomende merken en vooruitstrevende trends heeft Rotterdam zich gevestigd als een creatieve hotspot voor mode. De stad omarmt diversiteit, innovatie en duurzaamheid, en dit weerspiegelt zich in de mode die er wordt gecreëerd. De toekomst van de Rotterdamse fashion scene ziet er veelbelovend uit, met nieuwe talenten die opkomen en de stad blijven inspireren met hun creatieve visies.

+